Veckans inspiratörer- Frida och Henrik på Unga Aktiesparare

Veckans inspiratörer är Frida Olander och Henrik Johansson på Unga Aktiesparare. Henrik är en smålänning som senast beskrevs som en

Veckans inspiratörer är Frida Olander och Henrik Johansson på Unga Aktiesparare.
Henrik är en smålänning som senast beskrevs som en blandning av Ernst Kirchsteiger och Carl Bildt. Arbetar som vd för Unga Aktiesparare där han varje dag får chansen att driva organisationen han älskar framåt.
Frida är en elitmotionerande längdskidåkare och löpare, som bytte arkitektur mot ekonomistudier, och som numera jobbar som verksamhetschef på Unga Aktiesparare. Hon trivs bäst då hon får jobba nära människor, och tillsammans med dem bidra till både individers och verksamheters utveckling.

Frida och Henrik, hur kommer det sig att ni är engagerade i Unga Aktiesparare? Hur föddes ert intresse för aktier?
Vi kan båda skriva under på att engagemanget tog sin fart under våra universitetsstudier. Jag, Henrik, började mitt engagemang när jag ville hitta likasinnade att diskutera mina intressen med. När jag började engagera mig blev det bara roligare och roligare och resten är historia som man säger. I det stora hela har ideella engagemang varit en väldigt viktig del av min personliga utveckling.
Jag, Frida, hittade till Unga Aktiesparare då jag hade flyttat hemifrån för studierna och ogillade tanken på att behöva leva på lånade (CSN-lån) pengar. Jag har alltid haft ett driv i att jag vill skörda min egen frukt, och genom Unga Aktiesparare lärde jag mig att relativt enkla medel kunde få mina sparade pengar jobba för mig – och växa med tiden.

Varför skall man vara med i Unga Aktiesparare och vilket värde skapar ni för era medlemmar?
Vi är ett förbund som hjälper våra medlemmar att spara och investera smart. Vi utbildar våra medlemmar genom den lokala verksamheten som är spridd i hela landet, och vi finns representerade på nästan 50 orter från Ystad i söder till Luleå i norr. Vårt mål är att våra medlemmar ska få möjlighet att lära sig mer om privatekonomi och hur man investerar sunt, detta skapar en ekonomisk trygghet som har tydligt positiva effekter på allmänhälsan hos individen.

Tillsammans med Based On People startar ni nu ett samarbete. Vad innebär detta samarbete samt vad tänker ni att era medlemmar kan få ut av det?
Vi är så glada över detta samarbete eftersom majoriteten av våra medlemmar är i startgroparna för sina karriärer, eller kanske till och med nyligen påbörjat sin karriär. Våra medlemmar kommer kunna ta del av Based on People’ s kompetens inom ledarskap och karriär, vilket vi hoppas kommer stimulera och ge självförtroende till dennes fortsatta utveckling och resa mot nya jobb.

Den senaste tiden har ingen undgått det ökade intresset framför allt bland unga att handla med aktier. TikTok, börs-appar och nätforum lockar rekordmånga unga investerare till snabba klipp. Hur ser ni på Unga Aktiesparare kring denna hajp?
Vi på Unga Aktiesparare tycker det är väldigt roligt att fler unga upptäcker, och får ett intresse för aktier och investeringar. Däremot anser vi det problematiskt att många unga investerar utan att förstå vad dom investerar i. Det är lätt att ryckas med från det man hör genom sociala medier, och många missar att göra sin egen analys. Det är därför otroligt viktigt att öka sina kunskaper inom privatekonomi för att kunna ha ett framgångsrikt sparande. Börsen är inget casino och därför borde man inte behandla det som ett sådant. Vårt mål på Unga Aktiesparare är att utbilda så många unga som möjligt så att de genom sitt sparande kan få möjlighet att sätta guldkant på sin vardag!

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!