Veckans inspiratör Tomtemor

Tomtemor; du har ju under lång tid ”verkat utan att synas” – Tomtefar har ju traditionellt varit julens förgrundsgestalt. Varför

Tomtemor; du har ju under lång tid ”verkat utan att synas” – Tomtefar har ju traditionellt varit julens förgrundsgestalt. Varför har det blivit så tror du och hur har ni det egentligen där hemma i stugan?
Tomtefar och jag har, precis som stora delar av näringslivet och omvärlden, suttit fast i djupt rotade och förlegade strukturer och beteendemönster. Även många outtalade förväntningar från omvärlden är förknippade med detta. Dessvärre är det inte helt lätt att bryta traditioner men i år är vi på gång! För oss i Tomteverksamheten har det till exempel alltid varit självklart med en jämställd verksamhet. Kompetens och personliga egenskaper, inget annat, är det som avgör vilken roll Tomtemor, Tomtefar och tomtenissarna har i vår verkstad! Vad få vet är att jag, Tomtemor, är övergripande ansvarig för hela vår verkstad; från julklappsinköp till rimstuga och grötkok. Att just Tomtefar alltid svarat för julklappsleveranserna är en tradition vi ser håller på att luckras upp, som så mycket annat i världen just nu. Pandemin har även fått vår lilla verkstad att tänka nytt och bryta traditioner.

Hur tror du er Tomteverkstad kommer fortsätta utvecklas?
Jag är förhoppningsfull och ser att förändringstakten håller i sig. Vi har under lång tid byggt vår verkstad baserat på devisen ”olikheter och mångfald skapar styrka och framgång”. Vi ser också att detta är en självklarhet för den yngre generationen, alltså nissorna och nissarna! Därför har vi i år en ny tradition; att jag, Tomtemor, tillsammans med smånissarna sköter julklappsutdelningen och Tomtefar stannar hemma och tar hand om reklamationerna och övrig kundtjänst. I år blir det även eldriven släde så får hästarna vila i stallet.

Hur ser du att julklappstrenden utvecklats och kommer att utvecklas?
Traditionen med julklappar är djupt rotad, det gillar vi! Men vi ser också att förändringens vindar blåser även här. Äntligen börjar ”hållbara” julklappar efterfrågas på riktigt. I år har vi även introducerat ett nytt koncept; vår egen Second hand-verksamhet. I korthet innebär det att julklappar som lämnats tillbaka från förra året körs ut igen till nya mottagare. Gäller bara att packa om och byta adressat!

Nu vill jag avslutningsvis önska alla våra vänner runtom i hus och koja en riktigt God Jul!

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!