Veckans inspiratör Stefan Takac Affärsområdeschef Bixia

Ni verkar i en bransch som är högaktuell för närvarande, hur har senaste halvåret påverkat er organisation och era kunder?

Ni verkar i en bransch som är högaktuell för närvarande, hur har senaste halvåret påverkat er organisation och era kunder?
Det har varit en mycket krävande period. Kunderna har sett kraftigt ökande elpriser och en stor oro inför vart priserna tar vägen i vinter. Efterfrågan på produkter och tjänster såsom solceller, timpris och en app som åskådliggör förbrukningsmönster mm har ökat kraftigt. Organisationen har kämpat hårt för att hinna möta alla kundfrågor (som ökat lavinartat i höst) och samtidigt utveckla relevanta tjänster och produkter. Glädjande nog har vi vår app på plats inom kort, och timpris och ett starkt erbjudande gällande solceller finns sedan i våras!

Hur har det påverkat dig i ditt ledarskap, vilka utmaningar har ni ställts inför?
Jag har fått jobba väldigt nära verksamheten och har suttit på vårt Kundcenter vid flera tillfällen under hösten. Att själv svara på kundfrågor har bidragit starkt till min förståelse för hur kunderna upplever situationen, och vilka kundbehov vi behöver prioritera. Många medarbetare har också jobbat mycket övertid, såväl på kvällar som helger, och vi har lagt mycket kraft på att hålla energin och arbetsglädjen uppe trots utmanande tider. Jag har också fått jobba mycket med media och även nya sätt att möta kunder, t ex genom Bixias livesändningar på Facebook. Roligt och utvecklande!

Vilka råd skulle du vilja ge en företagskund i en medelstor tillverkande industri? Hur kan man agera strategiskt gällande sin energiförsörjning?
Jag skulle rekommendera företagskunder att läsa på och försöka sätta sig in i sin energisituation. Självklart är man välkommen att höra av sig till Bixias duktiga företagsrådgivare om man vill bolla och diskutera möjligheter. Det kan röra sig om att själv bli elproducent, flytta produktion till billigare timmar, nyttja sin flexibilitet och självklart se över sitt elavtal.

Vilka råd vill du ge privatpersoner, vad skall man tänka på? Hur får man grepp över sin energiförbrukning. Vilka är det smartaste åtgärderna?
För det första bör man spara på el i möjligaste mån. Kan man t ex sänka temperaturen någon grad hemma, isolera huset bättre eller kontrollera att element och termostater fungerar som de ska så att de inte går för högtryck i onödan? Där finns ofta pengar att spara. Sedan tycker jag att man ska fundera på vilket elavtal som passar bäst. Vill man vara aktiv och styra när du använder elen kan timpris vara rätt produkt. Vill man ha ett mer stabilt elpris över tid finns andra produkter som passar bättre. Bor man i villa finns också möjligheter att investera i solceller så man blir sin egen elproducent, och se över sin uppvärmning. Har man direktverkande el blir det sannolikt väldigt dyrt över vintern.


Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!