Veckans inspiratör Sofia Regestad - VD på Hammarviken

Hej Sofia, berätta lite om Hammarviken och vad ni håller på med på just nu? Hammarviken är en företagsgrupp med

Hej Sofia, berätta lite om Hammarviken och vad ni håller på med på just nu?
Hammarviken är en företagsgrupp med erfarenhet av investeringar i främst mindre och medelstora företag med tillväxtmöjligheter samt fastigheter. Vi har en bred kompetens inom det som krävs för att vidareutveckla verksamheter, där en stor del av vårt arbete består i att bistå dotterbolagen med olika typer av managementresurser, finansiell och juridisk kompetens samt strategiskt och kommunikativt arbete. Bolagets mix av erfarna medarbetare samt unga och nytänkande kollegor, gör oss till en intressant partner för de flesta företag. Vi gillar när bolagen står inför olika typer av utmaningar såsom generationsskiften, lönsamhets- och tillväxtproblem eller företag som helt enkelt vill ha en partner att diskutera operativa och strategiska frågor med.
Just nu ökar vi vårt fokus på fastighetsinvesteringar där jag för tillfället lägger mycket tid. Här tittar vi på att, själva eller tillsammans med andra aktörer, utveckla fastigheter inom främst bostäder och samhällsbyggnader. Jag lägger även mycket tid på att titta på tilläggsinvesteringar till våra befintliga dotterbolag.

Ni har de senaste åren fokuserat på att ge yngre personer chansen i ledande positioner, vilka är era erfarenheter från det?
Satsningen på yngre personer tillför oerhört mycket. Dock skulle jag säga att det är just mixen mellan yngre och äldre som ger den stora utväxlingen. Yngre ger oss influenser och trendspaningar som vi inte hade fått på samma sätt annars medan äldre bidrar med klokskap och erfarenheter. Detta erfarenhetsutbyte ger oss en härlig spänst i diskussionerna och det blir en rolig och kreativ miljö att jobba i. Yuncture är vårt dotterbolag som Pro bono stöttar unga entreprenörer som får sitta hos oss och ta del av våra kompetenser kostnadsfritt. I utbyte får vi en närhet till nya innovativa tankar och idéer. Det uppskattas hos våra dotterbolag att ha nära tillgång till denna typ av omvärldsanalys och även i potentiella investeringsdiskussioner så märker vi att vi uppfattas som en attraktiv investerare med ett fräsch och modernt tänk tack vare bl.a Yuncture.
Vilka utmaningar ser ni i att investera i nya bolag i det osäkra världsläget som råder nu?
Det är många orosmoln just nu med hög inflation, höga materialpriser, stigande räntor och Ukrainakriget. Det påverkar ju de flesta branscher och inte minst bygg- och fastighetssektorn som vi är stora inom. Det kommer nog bli lite tuffare en tid framöver och vi bör se sjunkande värderingar. Även om vi är observanta då flera bolag befinner sig inom just bygg så känner vi oss finansiellt trygga och har en stark kassa för att kunna göra bra affärer framöver. Även i oroliga tider dyker det upp möjligheter.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!