Veckans inspiratör Sofia Ewerlöf

Berätta lite om din satsning ”livfulla trädgårdar”? Hur kom ni på idéen och vilken respons har ni fått på ert

Berätta lite om din satsning ”livfulla trädgårdar”? Hur kom ni på idéen och vilken respons har ni fått på ert koncept?
Livfulla trädgårdar säljer skräddarsydda perennrabatter online. Kunden beställer rabatterna via en digital trädgårdstjänst där man själv fyller i förutsättningarna för sin rabatt ex. läge, soltimmar, och storlek. Kunden fyller även i vilka färgskalor de önskar och vilken stil de vill ha på rabatten, exempelvis, naturlik, romantisk, modern osv. Därefter presenteras kunden för ett flertal rabattdesigner som passar läget i trädgården och kundens unika stil. Efter beställning skickas alla plantor hem tillsammans med en planteringskarta och skötselråd. Tvisten är att alla våra rabatter är komponerade för att gynna biologisk mångfald med plantor sprängfyllda av pollen och nektar som dessutom blommar från vår till höst.

Idéen med att sälja rabatter som gynnar biologisk mångfald väcktes våren 2018 efter att vi läst flera rapporter som larmade om att den biologiska mångfalden var på väg att försvinna. I samma veva läste vi andra rapporter som visade att blomster i trädgårdarna gör stor nytta för bin, humlor och andra livsviktiga insekter. Att ta fram en digital trädgårdstjänst som gör det enkelt för alla att gynna biologisk mångfald blev vårt sätt att bidra till att förbättra läget för insekterna. Vi drog igång ordentligt i våras och intresset har varit stort. Trädgårdsintresset växter och det gör även viljan att göra något gott för miljön. Och det är ju precis det vår tjänst handlar om, att få det riktigt vackert i trädgården och samtidigt göra en reell miljötjänst.

Du har ju tidigare arbetat med verksamheter som stödjer ”mänskliga rättigheter” och nu slår du ett slag för bin fjärilar och andra nyttoinsekter. Varför är dessa så viktiga?
Bin, fjärilar och andra nyttoinsekter är navet i hela vårt ekologiska system. Finns inte insekter kan vi inte leva ett bra liv här på jorden. Vi har inga möjligheter att själva göra det arbete som till exempel pollinerare gör. Var tredje tugga vi äter är ett direkt resultat av pollinerarnas arbete. I år var ett blåbärsår, varje blåbär måste pollineras flera gånger för att bli något. Detsamma gäller nästan alla bär och frukter. Funderar man på det ett tag blir man ödmjuk. Insekter är dessutom mat för fåglar, fiskar och kräldjur, utan insekter kommer dessa svälta ihjäl. Insekter pollinerar även skogar och ängar så det finns växter och ex. nötter för större däggdjur att äta osv. Allt hör samman och allt börjar med insekterna.

Du är ett stort föredöme för många med ditt entreprenörsdriv, digitala närvaro och vilja att bidra till något större. Vad vill du ge för tips till andra som står i startgroparna att starta något eget för en ”bättre värld”?
Jag har alltid haft arbeten som bidrar till mer än pengar på kontot. Det är vad som skänker min arbetsdag mening och vad som driver mig framåt. Intresset för miljön och klimatet har växt sig allt starkare senare år och när jag insåg att det fanns en möjlighet att kombinera mitt stora trädgårdsintresse med att gynna den biologiska mångfalden var det tillslut bara att säga upp mig och hoppa. Till dem som står i startgroparna vill jag säga, kör! Oavsett hur mycket du förberett dig innan så kommer du stöta på svåra utmaningar, behöva omvärdera beslut och affärsmodeller. Det är ett ”learning by doing” hela tiden. Och det är också det som utvecklar och tar dig framåt. Ett annat tips är att hålla ut. Det tar tid att starta upp ett företag. Gör något varje dag som tar dig närmare dina mål och fira dina segrar, stora som små. Sist men inte minst omge dig av personer som tror på dig och om du inte redan gör det, börja älska att nätverka!

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!