Veckans inspiratör Rebecka Hovenberg

Rebecka, du är biolog med mångårig erfarenhet som miljökonsult och numera Gruppledare i Miljöpartiet. Vilka miljöfrågor brinner du mest för?

Rebecka, du är biolog med mångårig erfarenhet som miljökonsult och numera Gruppledare i Miljöpartiet. Vilka miljöfrågor brinner du mest för?
Jag brinner mest för att minska klimatförändringarna och för att gynna den biologiska mångfalden. Tillsammans är detta grunden för vår fortsatta överlevnad på planeten och jag anser att vi måste ändra samhället så att vi utgår från planetens gränser när vi fattar beslut. För mig är det tydligt att politiken och företagen båda har roller i den här omställningen och det har varit otroligt roligt och stimulerande att driva utvecklingen inom näringslivet för att sedan gå över och göra det ur ett politiskt perspektiv.

Som 37-åring klev du in som styrelseordförande i miljardbolaget Tekniska verken. Du hade då en begränsad erfarenhet av styrelsearbete, hur tog du dig an den ansvarsfulla uppgiften, praktiskt och rent mentalt?
Praktiskt satte jag mig in i bolaget genom ett gediget utbildningsprogram och många studiebesök i verksamheten. Jag gick också kurser i styrelsearbete via Styrelseakademin samt hade stort stöd av vice ordförande och VD. Som konsult hade jag arbetat en hel del mot energibranschen vilket underlättade, eftersom det innebar att jag snabbt lärde mig verksamheten.
Rent mentalt var det lite mer utmanande, dels på grund av att jag ansågs ung - jag var näst yngst i styrelsen och dels på grund av att jag var kvinna i en mansdominerad miljö. Jag bestämde mig därför tidigt för att bolaget behöver en ordförande som visar att hon är vuxen uppdraget och som klarar av att fatta de beslut som måste fattas och att jag behövde vara den personen. Det var som att jag klev in i rollen som ordförande och när jag väl gjort det kände jag mig mycket tryggare och kunde slappna av.
Mottagandet på Tekniska verken var också fantastiskt! Alla, både ledningen och styrelsen ansträngde sig för att jag snabbt skulle komma upp på banan. De första månaderna kändes ändå som att befinna sig i en torktumlare, där jag ena dagen berättade om mitt ledarskap inför 300 ledande personer i energibranschen och nästa dag försvarade våra beslut i Rapport. Men man klarar så otroligt mycket mer än vad man tror och att vara ordförande för Tekniska verken är det roligaste jag har gjort.

Relativt omgående fick styrelsen i uppgift att rekrytera en ny vd. Vad har du för tips till andra som står inför en senior rekrytering. Vad är enligt din erfarenhet viktigt att tänka på?
Det viktigaste är att fundera på vart bolaget är på väg och att ta fram en tydlig kravprofil. Att sedan ta hjälp av ett professionellt rekryterings- och searchbolag är också avgörande. Ta referenser på några stycken rekryteringsbolag och arbeta sedan nära dem. Eftersom vår styrelse var så stor, över 20 personer, valde vi en rekryteringsgrupp på fyra personer som hade dialogen med rekryteringsbolaget och genomförde intervjuerna, vilket underlättade arbetet. Slutligen är det viktigt att inte nöja sig förrän man har en kandidat som känns riktigt bra. Att rekrytera på den här nivån tar mycket tid och det är viktigt att man låter det göra det.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!