Veckans inspiratör Mike Helber

Mike, du är ju en väldigt känd profil inom hela ishockeyvärlden men berätta gärna lite kort för Based On People´s

Mike, du är ju en väldigt känd profil inom hela ishockeyvärlden men berätta gärna lite kort för Based On People´s nätverk om hur du hamnade i Sverige och hur det startade?

“Hockey should work for you - you should not work for hockey!”
Det var orden som kom från min tränare när jag var 18 år och som fastnande i min hjärna. Detta tankesätt tog mig till Sverige 1992. Jag hade fått min examen från University of Michigan och var listad av Winnipeg Jets i NHL. Samtidigt var jag väldigt långt från ett NHL kontrakt så jag bestämde mig för att flytta till ett nytt land och försöka att lära mig ett nytt språk och till med lära mig en ny kultur.
I Linköping fick jag möjligheten att låta hockeyn jobba för mig. Mitt mål var att spela två säsonger innan jag skulle återvända till USA och läsa vidare till en magisterexamen.
Men livet går inte alltid som man planerar – däremot var min personliga resa sammanbunden med Linköping Hockey Club. I mars 2002 var Linköping HC i Elitserien (SHL) för att stanna och jag slutade som spelare efter 10 säsonger. Cecilia och jag hade varit gifta i flera år och vårt andra barn var på väg då jag lämnade isen för att bli LHCs första klubbdirektör.

Som tidigare klubbdirektör i SHL och numera expertkommentator i C More, hur tror du denna period med Corona kommer påverka elitishockeyn över tid?

Corona har påverkat hela värden. Elitidrotten är inget undantag, det går till och med att jämföra med resebranschen då man ställde in nästan allt på en vecka i mars.
På kort sikt ser jag att idrotten kommer att behöva genomföras utan större publik. På längre sikt kan det utvecklas till ett nytt hinder eller ursäkt för att människor inte går på fysiska matcher. Det finns stor sannolikhet att effekten blir att live-TV blir alltmer dominerade för ”idrottskonsumtion”. Vi kommer inte ha stora idrottssamlingar förrän vaccin för Covid 19 är tillgänglig för alla.
För ca 13 år sedan kom iphones, tillsammans med en snabbare uppkoppling (streaming) förändrades publikens beteende till att konsumera idrott mer och mer via telefon, dator eller TV.
Tyvärr tror jag att Covid 19 kommer bli en ny ursäkt för många att tänka en extra gång om det är värt smittorisken att gå och titta på en match, eller är om det är säkrare och mer bekvämligt att vara hemma och se matchen på TV?

Du har blivit svensk medborgare - Var det självklart?

När vår dotter Alva föddes i 1999 sa jag att jag skall söka svenskt medborgskap då jag hade bott lika länge i Sverige som USA. Jag passerade denna tidpunkt för ca fem år sedan men ansökte till slut för ca ett år sedan. Det gick fort och jag är stolt att vara svensk men har faktiskt känt mig mer svensk än amerikan de senaste 15 åren. Jag har anpassat mig till ”svenska - grupp och lagomvärderingar” och uppskattar tryggheten i Sverige för mig och min familj. Det känns naturligt att: vara ledare i idrottsföreningar, åka till återvinningscentralen, driva ett bolag inom arbetskulturutveckling, cykla till fester i kostym och frun i en klänning, fika med medarbetare, besiktiga bilen, föreläsa om individuell utveckling och grupputveckling och även klä ut mig till tomte vid jul. För mig är det typiskt svenskt.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!