Veckans inspiratör Marie Hessel

Veckans inspiratör är Marie Hessel som startat i Dakarrallyt på MC och som i vuxen ålder valt att studera utomlands.

Veckans inspiratör är Marie Hessel som startat i Dakarrallyt på MC och som i vuxen ålder valt att studera utomlands.
Du har startat i Dakarrallyt. Imponerande! Vad fick dig att anta denna utmaning?
Jag och min mamma hade som tradition att följa rallyt på tv, efter några år tänkte jag att det här kan ju inte vara omöjligt och bestämde mig för att ge det ett försök, utan att egentligen veta vad som väntade. Sagt och gjort, jag köpte en mc och började trevande lära mig att köra enduro, startade i Gotland Grand National och övriga svenska tävlingar, lärde mig att meka, fick de bästa råden från Olle Ohlsson som hade startat i mc-klassen i Dakar tidigare, pratade med sponsorer som ville följa med på mitt äventyr och skickade in anmälan. Processen att komma till skott tog några år, men till slut stod jag på startlinjen till världens största äventyr.

Vilka lärdomar och erfarenheter fick du med dig från detta äventyr, och hur har du haft nytta av det i yrkeslivet?
Starten i Dakar har framför allt gett mig insikten om att drömmar och visioner går att realisera, dom kan omvandlas till att bli våra konkreta mål som också blir förverkligade. Ibland krävs det kanske ett par kursändringar innan man når fram, men det är sällan det är helt omöjligt. Den insikten har också hjälpt mig att acceptera att jag, i en yrkesroll, inte kommer klättra karriärmässigt genom att vara kvar i samma roll eller företag under många, många år, något som jag tidigare såg som önskvärt och också betraktade som det normala. Idag ser jag att mina kvalitéer och egenskaper utvecklas av förändring av miljöer, människor och uppdrag, då kommer jag till min rätt.

Senare i livet valde du att studera på heltid och internationellt utanför Sverige. Vad motiverade dig till detta modiga val?
En längtan efter att utvecklas och utmanas, att bryta upp från det som, vid tidpunkten, var min vardag. Att släppa taget helt. Jag har sällan valt den enklaste eller rakaste vägen i mitt liv, många gånger handlar mina val om det okända, det som saknar facit. Detsamma gällde valet att, i vuxen ålder, studera statsvetenskap och leva i Italien, Portugal och Spanien under fyra år. Den största utmaningen med att flytta till ett nytt land är att odla nya sociala kontakter, och eftersom jag studerade på distans fanns inget naturligt nätverk eller plattform att utgå ifrån. Men just det har varit och är något som jag utmanas av, att hitta rätt forum, aktiviteter och platser där möten med nya bekantskaper påbörjas, som sedan omvandlas till att bli livslånga relationer.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!