Veckans inspiratör Maddja Nazari

Maddja, du flyttade till Sverige för 10 år sedan – och enligt dig var flytten ”ditt livs absolut viktigaste resa”.

Maddja, du flyttade till Sverige för 10 år sedan – och enligt dig var flytten ”ditt livs absolut viktigaste resa”. Vilka är dina största lärdomar?
Jag flyttade till Sverige när jag var 23 och det var första gången jag reste utomlands utan familjen. Jag kommer från en kultur där man vanligtvis inte flyttar ut och blir självförsörjande när man fyller 18.
Att komma från de förutsättningarna och få ekonomiskt ansvar för första gången i livet plus allt som det innebär att flytta till ett nytt land gjorde det hela ännu mer överväldigande. Jag fick ett helt nytt liv över en natt och det var allt ifrån att plugga, lära mig att laga mat, ta ekonomiskt ansvar, söka jobb, hitta nya vänner, lära mig ett nytt språk, osv. Det var en stor kontrast mot vad jag var van vid och det var det som gjorde det hela lite större för mig.
Idag 10 år senare tittar jag tillbaka på den resan, från första jobbet efter praktik, flytt från Lund till Stockholm, byta bransch och sedan starta ett bolag inom CRM/Marketing Automation. Alla steg i den här resan har gjort mig till den person jag är idag. Så jag tycker inte det är helt fel att kalla en sådan resa för ”den viktigaste resan i mitt liv”

Hur har Sverige förändrats under de senaste tio åren?
Den eran då man pratade om att USA var “the land of opportunity” är slut. Det finns inga sådana länder. Möjligheter skapas av individens insatser och hårt arbete. Min upplevelse av Sverige har förändrats en del under dessa år men det har i det stora hela med mina egna val att göra. Första gången jag fick en annan bild av Sverige var när jag började att prata svenska. Det är ju av det naturliga skälet att kommunikationen blir enklare och man kan hänga med i diskussionerna. Språket är nyckeln till en lyckad integration.
Att starta och driva ett bolag öppnade dörren till helt nya möjligheter för mig i Sverige. De personerna jag kom i kontakt med, och den utvecklingen jag har haft under den här resan hade jag inte kunnat drömma om för 10 år sen när jag flyttade till Sverige, nyutexaminerad och utan arbetslivserfarenhet.

Har du några råd att ge till andra som står inför samma utmaning som du att flytta till Sverige och starta ett nytt liv?
Att vara beredda på att det inte kommer att vara enkelt. Som alla andra projekt handlar en flytt till ett nytt land om att ha ett tydligt syfte. Så länge man har ett tydligt syfte så är det mycket enklare att hantera svårigheterna. För mig har det handlat om att kunna leva det liv som jag har velat att ha. Att kunna tycka och tänka fritt, att befria mig ifrån begränsningar och fördomar, att bevisa att jag kan och att utvecklas. När det har blivit svårt så har strävan efter målen hjälp mig att kämpa igenom och det är något som fortfarande hjälper mig i allt jag gör.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!