Veckans inspiratör Karin Ancker, CFO på Civil Rights Defenders

Du arbetar inom en organisation som heter Civil Rights Defenders. Det går ju nästan att höra på namnet vad ni

Du arbetar inom en organisation som heter Civil Rights Defenders. Det går ju nästan att höra på namnet vad ni gör, men vill du beskriva lite mer vad ni faktiskt gör?
Gärna, Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som är politiskt och religiöst obunden. Vi bedriver påverkansarbete, juridiska processer och informerar om situationen för mänskliga rättigheter globalt. Dessutom har vi en akutfond som arbetar med att ge stöd och hjälp för människorättsförsvarare som utsätts för fara.
Vi stöttar människorättsförsvarare i över 50 länder och finns etablerade lokalt i drygt 10 länder. Vi samarbetar med över 300 människorättsorganisationer världen över.
Behovet av stöd för de frågor vi arbetar med är enormt och under de drygt två år som jag har arbetat här har vi dubblerat vår omsättning och nästan dubblerat antal medarbetare.

Intressant – men som jag förstår kommer du från en helt annan bakgrund? Vad upplever du att du särskilt har bidragit med?
Det stämmer, det här är första gången jag arbetar inom NGO-världen. Min bakgrund är egentligen från näringslivet där jag arbetat ungefär halva mitt yrkesliv inom stora privata globala bolag, och andra halvan inom statligt ägda bolag. När jag kom in i organisationen var Finansfunktionen ganska skakig. Man hade jobbat hårt med att byta sitt ekonomisystem och när jag kom in så var det inte fullt implementerat. Dessutom var de få medarbetare som var kvar inom Finance rätt slutkörda. Detta, i kombination med att organisationens hade gått med minusresultat flera år på raken gjorde att det fanns en hel del att ta tag i. I det här fallet handlade mycket i början om att skapa stabilitet med rätt kompetens och processer och färdigställa implementeringen av systemet.
Jag brukar tänka på Financefunktionen som en del av ett bolags eller organisations infrastruktur, om inte Financeflödena fungerar hackar även resten av organisationen. Under förändringsresan har vi haft stor hjälp av tre värdeord – enkelhet, transparens och kommunikation. De värdeorden har genomsyrat hela Finance förändringsarbete och guidat oss när vi har kommit till olika vägval inför beslut.

Vad vill du säga till andra som funderar på att, liksom du ta steget från vinstdriven till idéburen verksamhet?
Det som fick mig att ta steget från början var att jag ville göra skillnad på riktigt, det kan låta som en sliten klyscha men i det arbete jag gör känner jag att jag bidrar till något meningsfullt hela tiden. Dessutom får jag en unik inblick i vad som händer runt om i världen via våra medarbetare och partners på plats. Det är både skrämmande och superintressant på samma gång.
Det som hela tiden varit mitt fokus är att ta det bästa från affärsvärlden och tillämpa det inom NGO-världen, något som jag ser att kollegor i andra organisationer med liknande bakgrund också gör. Jag tror dock att det finns mycket mer att göra på det området så vi skulle behöva bli fler. Att ta en roll i en ideell organisation behöver ju inte vara ett livstidsuppdrag och så tror jag att fler skulle kunna tänka!

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!