Veckans inspiratör Jonas Gaestadius

Jonas, när Björn på Based On People genomförde det senaste ledarprogrammet hos er på Kvdbil upplevde han din stora passion

Jonas, när Björn på Based On People genomförde det senaste ledarprogrammet hos er på Kvdbil upplevde han din stora passion för mjukvaruutveckling. Många kan uppfatta ett sånt projekt som svårt och komplext, men berätta vad är det som får dig att bli så engagerad?
Ända sedan barnsben har jag varit fascinerad av teknik och skaparglädjen som följer inom alla former av produktutveckling. Vi lever i ett tidevarv där nästan allt är möjligt och man kan inte ens rosta en skiva bröd utan mjukvara. Trots att vi har mjukvara i princip i allt vi ser, upplever många fortfarande mjukvaruutvecklingsprocessen som något svårt. Den inneboende utmaningen i det här motsatsförhållandet tycker jag gör detta oerhört intressant och roligt att arbeta med!
Så vilka är de typiska framgångsfaktorerna för ett lyckat IT-projekt?
På en hög nivå skiljer sig inte ett IT-projekt så mycket från vilket projekt som helst, man måste ha en bra målbild av vad man vill genomföra. Det svåra, och roliga, kommer när man väl drar i gång med själva utvecklingen. Tänk dig att varje dag du går till jobbet kan du bygga i princip vad som helst – utan begränsningar - inom mjukvaruutveckling är det näst intill så. Dessutom har du tillgång till den absolut senaste tekniken från de största leverantörerna på hela jordklotet inom allt från artificiell intelligens till betalningsströmmar. Världen ligger bokstavligt talat framför utvecklaren vid tangentbordet. Det är här det blir lite knepigt. Det är så många valmöjligheter som tekniskt sätt endast är begripligt för de som varje dag arbetar med detta och i den verkligheten ska vi som chefer och projektledare styra med processer, KPI:er och skapa relevanta tid- och investeringsplaner. I denna skärningspunkt mellan IT-utvecklingens oändliga frihetsgrad och vi ledares jakt på effektivitet, målstyrning och förutsägbarhet, blir det svårt.
Så hur skall man göra då?
Man måste kväva sina instinkter att ta fram processerna och mätetalen, fokusera på det som är viktigt – att bygga lag och få människorna i rollerna att vilja ta ansvar för det de är bäst på. Genom att ge sina utvecklingsteam frihet, kommer de att växa och ta ansvar. För på samma sätt som utvecklarna är de enda som kan avgöra vilken teknik som är rätt är de också de enda som kan underhålla och få systemen att fortsätta fungera och vara driftsäkra över tid. Så nästa gång ett IT-projekt är i trubbel är mitt råd att stanna upp och prata med utvecklarna direkt under devisen ”Ni vet vad målet är, hur tar vi oss dit på bästa sätt tillsammans?”

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!