Veckans inspiratör Jacob Stedman

Jacob Stedman är medgrundare och VD för Platform24 Healthcare AB. Jacob har ett djupt personligt intresse för sjukvård ur ett

Jacob Stedman är medgrundare och VD för Platform24 Healthcare AB. Jacob har ett djupt personligt intresse för sjukvård ur ett anhörigperspektiv. Han är programmerare och tech-entreprenör som var med och populariserade e-handel i Sverige på 90-talet. Jacob var managementkonsult i sex år på McKinsey, och efter det tf VD på Reach for Change, en stiftelse inom Kinneviksfären som stödjer sociala entreprenörer. Han sitter också i styrelsen för IKEA Foundations Better Shelter och stiftelsen Friends.

Du har kodat sen unga år samt har en bakgrund som konsult på McKinsey & Co och har jobbat med välgörenhet. Nu är du CEO och medgrundare till en vårdverksamhet. Vad var det som förde dig dit?
Jag tror att det är exakt den kombinationen: att koda fick mig att förstå hur teknik kan revolutionera olika branscher, McKinsey fick mig att inse hur man driver förändring, och min tid på stiftelsen Reach for Change påminde mig om vikten av att alla har tillgång till bra sjukvård. Sen var min första son väldigt sjuk när han var liten, och det har gett mig ett starkt personligt engagemang i frågan. Jag brukar säga att svensk sjukvård är fantastisk de 1% av tiden man träffar vårdpersonal, men det är många och tunga transportsträckor däremellan.

Hur beskriver du din ledarstil?
Tre saker:
* Fokus på resultat - vi gör ju det här för att bygga de bästa produkterna och det bästa bolaget i vår bransch, och då måste vi vara bättre än konkurrenterna. Eller som Netflix säger: "vi är ett proffslag, inte korpen".
* Energi och inspiration - för mig är det ingen motsättning mellan att det är på allvar och att ha kul på jobbet. Jag försöker skapa en kultur med hög pepp, där folk får jobba med människor som ger dem energi, och påminner ofta om vårt syfte att förbättra sjukvården i grunden.
* Autenticitet och ärlig feedback - jag tror på att vara öppen med vad jag tycker och känner (inom rimliga gränser förstås!) och tycker det är viktigt att försöka förstå mina egna drivkrafter och impulser. Till det hör också att ge både positiv och konstruktiv feedback regelbundet till folk jag jobbar nära och som jag bryr mig om. Det låter klyschigt, men rätt utförd är feedback verkligen en gåva.

Du sitter i styrelsen för två ideella organisationer. Vad kan vinstdrivande företag lära från civilsamhället?
Det uppenbara svaret är motivation: hur man kan motivera personalen med att göra nytta snarare än bara comp & ben och personlig utveckling. Men även effektmätning är en grej som ideell sektor är riktigt bra på. Det är ganska lätt i näringslivet, för i slutändan kokar alla mål ner till aktieägarvärde. Ideell sektor har inte den lyxen, utan man har alltid tvingats jonglera med flera parallella mål och man har blivit riktigt bra på att förstå och dokumentera hur olika KPI:er kan driva varandra.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!