Veckans inspiratör – Henrik Sundström, Einride

I förra veckan träffade vi Henrik, en extremt positiv, energifylld person fylld av lärdomar och insikter.

I förra veckan träffade vi Henrik, en extremt positiv, energifylld person fylld av lärdomar och insikter. Henrik arbetar i dag på Einride; en startup med ambition att vända upp och ned på hela den globala transportsektorn med hjälp av autonoma elektriska transportfordon.
Läs och inspireras av Henriks resa nedan och hur han tog sig från B2B i hårdvarubranschen till Einride. Har du själv tankar och erfarenheter kring karriärbyten som du vill bjuda på? Kommentera gärna.
Du har gjort ett imponerande karriärbyte från 20 år i hårdvarubranschen till en ledningsroll i en av Sveriges mest intressanta Startup-företag. Vad fick dig att våga?
Efter en fantastisk karriärresa på Panasonic, där jag de tre sista åren var VD, ville jag använda mina erfarenheter i en ny bransch. Under åren har jag önskat prova på en ny bransch, men det har inte varit så lätt att göra denna förflyttning. Många företag och rekryteringsbolag utgår från att de sökande måste ha erfarenhet från samma bransch vid nyanställningar, men utmanar sällan sig själva genom att ta in talanger från andra branscher.
När jag fick chansen att börja på Einride tyckte jag att en av fördelarna var att de redan från början ville revolutionera sin bransch. De sökte efter medarbetare med blandad bakgrund för att skapa ett internt klimat som skulle möjliggöra detta mål.
Vilka är dina främsta lärdomar av att arbeta i en startup jämfört med ett traditionellt storbolag?
Här går allt mycket fortare. Men viktigast av allt så krockar vi inte internt med ett befintligt affärsområde – där både ledning och personal kontinuerligt vill jämföra nya initiativ med det befintliga. Både finansiellt och kulturellt har vi ”nybyggarklimat” inom bolaget.
Själv har jag lärt mig att bli mer snabbfotad, samtidigt som jag lärt mig att navigera genom mer osäkerhet – vilket man kan stöta på en del när man skapar något helt nytt. Det har gett mig värdefulla perspektiv och erfarenheter.
Vilka tips vill du dela med dig av till de som vill göra ett branschbyte likt ditt?
-Börja med att fundera på allt du önskar i en anställning och jämför det med din befintliga. Är du på rätt ställe? Om du fick välja en annan bransch samt anställning vad skulle det vara? Fundera på hur du skulle kunna tillföra något extra med din erfarenhet och bakgrund i en ny bransch.
-Prata om att du är intresserad av en ny bransch i olika forum. Bygg ditt nätverk och kontakta rekryterare som kan hjälpa dig vidare.
-Nätverka inom startup-sfären där finns mycket intressanta personer samt idéer.
-Våga byta. Som Gretzky sa: “You miss 100 procent of the shots you never take!”
Slutligen tror jag att fler bolag och deras partners i rekryteringsprocessen skulle våga vara lite obekväma både internt och externt och rekrytera även utanför den vanliga mallen. Oavsett om personen uppfyller alla krav på utbildning, erfarenhet etc kan det ändå bli en mycket bra rekrytering. Jag tror det kan ge en fördel om man som bolag vill vara konkurrenskraftig i en föränderlig omvärld och inte bara ”förvalta pundet”.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!